Een onderhoudsvrije tuin is de droom van velen. Hoewel een volledig onderhoudsvrije tuin misschien niet haalbaar is, zijn er tal van manieren om de werkzaamheden te beperken. In deze blog delen we 6 tips om u verder op weg te helpen naar een onderhoudsvrije tuin.

1. Kies voor duurzame beplanting

Bij het kiezen van planten voor uw tuin, is het belangrijk om te gaan voor soorten die weinig zorg nodig hebben. Denk aan vaste planten en struiken die goed passen in uw lokale klimaat en bodemtype. Hierdoor vereisen ze minder water en voeding. Kies ook voor inheemse plantensoorten, zoals een hazelaar, beukenhaag of koninginnekruid. Deze passen zich van nature aan aan de lokale omgeving en zijn dus minder gevoelig voor ziektes.

2. Gebruik bodembedekkers

Bodembedekkers, zoals mulch, grind of bodembedekkende planten, zijn een ideale manier om onkruidgroei te onderdrukken en de bodemvochtigheid te behouden. Hierdoor hoeft u minder vaak te wieden en te besproeien.

3. Kies voor harde tuinelementen

Terrassen, paden en plantenbakken zijn niet alleen functioneel, maar vormen ook een belangrijk onderdeel van uw onderhoudsarme tuin. Kies voor duurzame materialen, zoals steen, beton en hout, die bestand zijn tegen weersinvloeden en weinig onderhoud vereisen.

tuin-onderhoudsvrij-maken

4. Beperk het gras

Een groot gazon kost over het algemeen veel tijd en moeite om te onderhouden. Overweeg daarom om het gazon te beperken tot een kleiner oppervlak, of zelfs helemaal te vervangen door alternatieven zoals kunstgras, grind of bodembedekkers. Deze alternatieven vereisen veel minder onderhoud en blijven het hele jaar door groen, zonder dat u ze hoeft te maaien, bemesten of besproeien.

5. Automatiseer irrigatie

Een geautomatiseerd irrigatiesysteem kan een goede investering zijn voor uw onderhoudsvriendelijke tuin. Kies voor een systeem met timers en sensoren, zodat u de irrigatie kan afstemmen op de behoeften van uw planten en de weersomstandigheden. Zo hoeft u zelf geen tijd en moeite meer te steken in het water geven van uw planten.

6. Minimaliseer tuinaccessories

Tuinaccessoires en decoratieve elementen kunnen een leuke toevoeging zijn aan uw tuin, maar kunnen ook extra onderhoud met zich meebrengen. Kies daarom voor onderhoudsarme accessoires die gemakkelijk schoon te houden zijn.

Regelmatig onderhoud door Hoveniersbedrijf De Jager

Hoewel een onderhoudsarme tuin minder werk vereist, is regelmatig onderhoud nog steeds belangrijk om de tuin in topconditie te houden. Dit omvat het verwijderen van onkruid, het snoeien van planten en het schoonmaken van harde tuinelementen om de tuin netjes en verzorgd te houden. Heeft u hulp nodig bij het onderhouden van uw tuin? Onze hoveniers staan voor u klaar! Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.