Het creëren van de perfecte buitenruimte begint met het kiezen van de juiste tuinstijl, die past bij uw persoonlijke smaak, levensstijl en de architectuur van uw huis. Of u nu houdt van strakke lijnen en moderne elementen of liever de voorkeur geeft aan een weelderige, natuurlijke uitstraling, er is een tuinstijl die hierop aansluit. In deze blog gaan we in op de verschillende tuinstijlen en lichten we toe hoe u kunt bepalen welke het beste aansluit bij uw tuin.

5 verschillende tuinstijlen

1. Strak en modern

De strakke en moderne tuinstijl wordt gekenmerkt door minimalistische ontwerpen, strakke lijnen en een focus op functionaliteit. Deze stijl maakt gebruik van materialen zoals beton, staal en glas om een eigentijdse uitstraling te creëren. Vaak werken we met strakke vormen en weinig beplanting, waardoor de nadruk ligt op open ruimtes en symmetrie. Een moderne tuin past goed bij huizen met een minimalistische architectuur.

2. Landelijk en romantisch

Bij een landelijke en romantische tuinstijl kunt u denken aan weelderige bloementuinen, kronkelende paden en rustieke elementen. De focus ligt op het creëren van een gezellige en uitnodigende sfeer, waarbij tuinmeubilair en decoratieve elementen vaak een nostalgische uitstraling hebben. Een landelijke tuin past goed bij traditionele huizen of cottages en zorgt, dankzij het gebruik van zachte kleuren en natuurlijke materialen, voor een charmante en ontspannen sfeer.

welke-tuinstijl-past-bij-uw-tuin

3. Mediterraans en exotisch

Deze tuinstijl doet u denken aan zonnige kustgebieden en tropische paradijzen. Kenmerkend zijn de kleurrijke bloemen, weelderige palmbomen en exotische planten, in combinatie met potten, mozaïektegels en fonteinen. Deze stijl heeft een ontspannen en vakantie-achtige sfeer, waarbij de nadruk ligt op buiten leven en entertainment. Een mediterrane tuin past goed bij huizen met een mediterrane architectuur of bij degenen die exotisme en luxe willen toevoegen aan hun buitenruimte.

4. Stadstuin

Een stadstuin is een tuin die hoort bij een huis in de stad. Doorgaans zijn deze tuinen kleiner, waardoor je efficiënt en creatief met de ruimte moet omgaan. Door gebruik te maken van hoogteverschillen, zoals trapjes, verhoogde borders en slim geplaatste plantenbakken, kunnen er gezellige hoekjes worden gecreëerd. Hierdoor wordt de tuin optisch groter.

5. Japanse tuinstijl

Een Japanse tuin staat bekend om zijn serene schoonheid en harmonie met de natuur, waarbij de focus vooral ligt op eenvoud en minimalisme. De stijl kenmerkt zich door het gebruik van rotsen, grind, mos en water. Dit wordt afgewisseld met zorgvuldig geplaatste planten, zoals azalea’s, esdoorns en bamboe, die rust en evenwicht brengen. 

verschillende-tuinstijlen

Kunt u verschillende tuinstijlen combineren?

Zeker! Het combineren van verschillende tuinstijlen kan leiden tot een unieke en persoonlijke buitenruimte die uw eigen smaak en persoonlijkheid weerspiegelt. U kunt bijvoorbeeld de strakke lijnen en moderne elementen combineren met de weelderige beplanting en rustieke accenten van een landelijke stijl. Of voeg een mediterrane sfeer toe aan een romantische tuin door het gebruik van potten, mozaïektegels en kleurrijke bloemen. Het belangrijkste is om een geheel te creëren waarbij verschillende elementen elkaar aanvullen en versterken.

Hoe kiest u de juiste tuinstijl?

Bij het kiezen van de juiste tuinstijl voor uw tuin is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de grootte van uw tuin, de architectuur van uw huis en uw persoonlijke smaak en levensstijl. Daarnaast is het ook belangrijk om na te denken over hoe u uw tuin wilt gebruiken – wilt u een plek om te ontspannen en te entertainen, of juist om te tuinieren en te genieten van de natuur? Door deze factoren in overweging te nemen, kunt u de tuinstijl kiezen die het beste past bij uw behoeften en wensen. Heeft u hulp nodig bij het bepalen van welke tuinstijl bij u past? Neem contact op met onze ervaren hoveniers.